A XV. Nemzetközi Építésügyi Konferenciát Szegeden rendezte meg május 31-én a Csongrád-Csanád Vármegyei Mérnöki Kamara – a Csongrád-Csanád Vármegyei Építész Kamarával, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával, az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Regionális Irodájával és a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesülettel együttműködve a területi iparkamara székházában.

 

A konferencia célja, hogy bemutassuk hogyan állítható az építőipar és a mérnöki munka szolgálatába a digitalizáció, a BIM és a mesterséges intelligencia; ezekkel milyen módon érhetünk el hatékonyságot, optimalizációt, a munkafolyamatok leegyszerűsítését, hibák kiküszöbölését, költségcsökkentést, árbevétel növelést a tervezés, a kivitelezés, az üzemeltetés során. Arra is választ kaptunk, milyen előnyei, hátrányai, veszélyei vannak a mesterséges intelligenciának. A konferencián történő részvétellel az akusztikai, építési, épületgépészeti, tartószerkezeti, vízgazdálkodási és vízépítési szakterületen jogosultsággal rendelkező szakmagyakorlók a 2024. évi szakmai továbbképzési kötelezettségüket teljesíthették.

A konferenciát köszöntötte Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere, és Nemesi Pál, a Ferroép vezérigazgatója. Ezt követően a Vedres István-díjak átadása történt meg, a CSVMK díjazottja dr. Csenke Zoltánné volt.

A konferencia program:

– Engedi Antal: A digitális évtizedhez vezető út Digitális iránytű 2030;

– Dr. Kozák Péter, Fiala Károly, dr. Fehérváry István: Mesterséges intelligencia, gépi tanulás alkalmazási tapasztalatai az Alsó-Tisza vízrendszerében – kockázat vagy lehetőség?;

– Dr. Kocsis Gergely: Hatékonyság növelése a mesterséges intelligencia használatával;

– Dr. Huszty Csaba: Mesterséges intelligencia használata az építészeti akusztikai tervezésben;

– Talmácsi István: A digitalizáció, BIM és MI lehetőségeinek a bemutatása az urbanisztikában;

– Guttmann Szabolcs: Digitalizációs lehetőségek az adatbázistól az urbanisztikai valóságig. Naprakész erdélyi példák az oktatástól az adminisztrációig;

– Kőszeghy Flóra: A mesterséges intelligencia használata az építészeti tervezésben;

– Vatai Krisztián: Homlokzatburkolatok kiosztása a mesterséges intelligencia használatával;

– Juhász Márton István: Parametrikus-algoritmikus modellépítés Rhino és Grasshopper segítségével;

– Gutléber Zsolt: Pontfelhők feldolgozása, modellezés, gyártmánytervek létrehozása Grasshopper segítségével.

 

Bodor Dezső CSVMK

Megszakítás