Jelentősen javul Hódmezővásárhely térségének vízgazdálkodási állapota a több mint hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítésének köszönhetően, amely uniós támogatással csaknem 3 milliárd forintból valósult meg.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a projekt eredményeit bemutató keddi rendezvényen elmondta, a Hódmezővásárhely határában található Körtvélyesi szivattyútelep a rekonstrukció előtt az egyik legkockázatosabb eleme volt az Alsó-Tisza-vidék vízkárelhárítási rendszerének. A fejlesztésnek köszönhetően nemcsak az árvízi kockázatot sikerült csökkenteni, hanem javultak a belvízi védekezés feltételei is, valamint növekszik a visszatartható és hasznosítható vízkészlet – közölte a szakember.

Bányai Máté a hódmezővásárhelyi szakaszmérnökség helyettes vezetője kifejtette, az 1959-ben épült másodpercenkénti 3,2 köbméteres kapacitású szivattyútelep a Kenyere-ér-csatornán 890 négyzetkilométeres területről érkező belvizet mélyvezetésű vasbeton nyomócsövön keresztül juttatta a Körtvélyesi holtágba. A telep környezetében a kedvezőtlen talajadottságok miatt az árhullámok levonulása idején gyakoriak voltak az árvízi jelentkezések, a sűrűn jelentkező meghibásodások pedig végül elkerülhetetlenné tették a telep átalakítását – tudatta a szakember.

A beruházás részeként elbontották a régi telepet, helyette a töltéstől távolabb négy korszerű, különböző méretű, összesen másodpercenkénti 3,2 köbméteres kapacitású szivattyút telepítettek. Az árvízi biztonság javítása érdekében az új nyomócső a töltés fölött vezet át, a szivárgás elkerülése miatt pedig 9-12 méter mélyen, 230 méter hosszan résfal épült. A helyszín megközelítését segíti, hogy a töltéskoronán új szilárd burkolatú út épült – ismertette a szolnoki KÖTIVIÉP’B Kft. kivitelezésében megvalósult fejlesztés részleteit Bányai Máté. (MTI)

Megszakítás