Nemzetközi kutatási konzorcium, az ELI ERIC (Exterme Light Infrastructure European Researh Infrastructure Consortium) vette át a szegedi lézeres kutatóközpont üzemeltetését, az erről szóló megállapodást november 23-án írták alá.

 

Allen Weeks, az ELI ERIC főigazgatója elmondta, a megállapodás révén a konzorcium többségi üzletrészt szerez az ELI HU Nonprofit Kft.-ben, és ezzel átveszi az intézmény üzemeltetésének és finanszírozásának felelősségét. A megállapodással tízéves terv valósult meg, egységes szervezetben működhet az Exterme Light Infrastructure keretében létrehozott szegedi és prágai intézet. Az ELI ERIC tagja Magyarország mellett Olaszország, Litvánia és Csehország és megfigyelői státuszban részt vesz benne Németország és Bulgária is. A megállapodás megnyitja a lehetőséget az előtt, hogy további országok is csatlakozzanak a konzorciumhoz a létesítmények működtetése és fejlesztése érdekében – tudatta a szakember.

A szegedi ELI ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) világszínvonalú létesítmény, kitűnő szakemberekkel, ezt mutatja, hogy a 2023-as fizikai Nobel-díjjal elismert kutatók közül, Krausz Ferenc és Anne L’Huillier munkája is közvetlenül kapcsolódik az intézethez – hangsúlyozta a szakember. A kutatóintézet a jövőben is szorosan együttműködik majd a Szegedi Tudományegyetemmel – közölte Allen Weeks.

Szabó Gábor, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, lezárult a kutatóközpont létrehozásának folyamata, létrejött az a forma, melyet kezdettől fogva terveztek. Az ELI ERIC biztosítani fogja a működtetési keretet, amely képes a fenntartáshoz szükséges finanszírozás bevonására a konzorcium jelenlegi és a jövőben csatlakozó tagjaitól. Az ELI-ALPS elsődleges küldetése, hogy ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját tegye hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos közösség különböző felhasználói csoportjai számára. A létesítmény küldetésének másik fő eleme a nagy csúcsintenzitású és nagy átlagteljesítményű lézerek tudományos és technológiai fejlesztésének elősegítése.

A kutatóközpont kivitelezési munkálatai 2014 tavaszán kezdődtek. A kutatóközpont épületegyüttesének teljes szintterülete mintegy 24,5 ezer négyzetméter. Az első lézerek telepítése 2017-ben történt meg. A projekt során beszerzett különféle hullámhosszú, impulzusú és intenzitású lézerek, másodlagos források és kísérleti állomások tervezését, kivitelezését és beüzemelését az ELI ALPS munkatársai végezték hazai és külföldi partnerekkel együttműködve. A központ kialakítása és a kutatási berendezések tervezése, kivitelezése és beüzemelése – az előkészítést is beleértve – mintegy 81 milliárd forintból valósult meg. (MTI)

Megszakítás