A szegedi Városházán nyílt napot szerveznek, valamint történelmi, építészeti, irodalmi sétákkal, épületbemutatókkal, ingyenes tárlatvezetésekkel és kézműves foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket Csongrád-Csanád vármegyében a hétvégén, a Kulturális örökség napjain.

 

A programok Szegeden szeptember 16-án, szombaton délelőtt kezdődnek. Tíztől a Somogyi-könyvtár rendhagyó városi sétákkal és épületbemutató túrával kapcsolódik az eseményhez. Délután pedig a könyvtár kevésbé ismert tereit mutatják be az épületbemutató túrán. A programsorozaton vasárnap délelőtt tíztől nyílt napot szerveznek a szegedi Városházán, ahol megtekinthető lesz például a díszterem, az úgynevezett Sóhajok hídja, valamint lehetőség nyílik felmenni a toronyba is. A városházát a szegedi árvíz után Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint építették át 1883-ban. A historizáló – főként neobarokk – stílusú épület formavilágán felfedezhetők az építészpárosra később jellemző magyaros motívumok.

Szombaton délelőtt tíztől városismereti sétákat is szerveznek Szegeden, ahol főként a századforduló kimagasló építészeinek, Magyar Ede, Lechner Ödön, Raichl J. Ferenc, Baumhorn Lipót és Kótay Pál egyedi szépségű, kivételes formakincsű szegedi alkotásait ismerhetik meg az érdeklődők. A programsorozat alkalmából a szervezők betekintést kínálnak a Landesberg-palotába is egy szervezett épületvezetésen, kiegészítve egy kis múltidéző verklimuzsikával. A szegedi programokat továbbá kézműves foglalkozás, irodalmi kultúrséta, színházi élményséta, zsinagógabejárás, egyetemi épületbemutatók, valamint a belváros legjelentősebb tereire fókuszáló bemutatók színesítik. 

Hódmezővásárhelyen az érdeklődők rendhagyó várostúrán vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek az Andrássy utca, a Kossuth tér és a Dr. Rapcsák András út egykori és mostani épületeinek történetével, bepillantást nyerhetnek Hódmezővásárhely építészeti örökségének 20. század második felében bekövetkezett változásaiba. A sétát követően múzeumpedagógiai foglalkozás lesz a Tornyai János Múzeumban.

A programsorozathoz a vármegyéből csatlakozik még Csongrád, Kiszombor és Mindszent is, ahol szintén városnéző séták, történelmi- és épületbemutatók lesznek. A Csongrád-Csanád vármegyei eseményekkel kapcsolatos további részletek, a programokon való részvételi tudnivalók az oroksegnapok.gov.hu/programok oldalon tekinthetők meg. (MTI)

Megszakítás