Hild János-díjat kapott Szeged a Belvárosi híd térségének megújításáért a Magyar Urbanisztika Társaságtól, az elismerést jelző emlékművet – Bánvölgyi László szobrászművész alkotását – június 24-én avatták fel.

 

Botka László polgármestert kifejtette: az elmúlt több mint húsz évben az önkormányzat hangsúlyt fektetett arra, hogy Szeged minden városrésze fejlődni tudjon, megújulhasson. A városvezetés egyik fő küldetése az volt, hogy a történelmi belvárost is a 21. századi igényekhez alakítsák. A Móra Ferenc Múzeum központi épülete, a belvárosi hídfő és környékének felújítása 2019-ben kezdődött, a város saját és uniós forrásból több mint 4 milliárd forintot fordított erre. Egyszerre, egymáshoz kapcsolódóan újult meg a múzeum, a vár, a Móra park, a Roosevelt tér, a Stefánia, a Belvárosi hídfő, a Híd utca és az Oskola utca. Nemcsak a kulturális intézmények újultak meg, hanem azok környezete is. A Zöld Város program keretében újra parkosították a Tisza-part belvárosi szakaszát, és a fejlesztések eredményeként a sétálók, a kerékpárosok és az autósok is biztonságosan közlekedhetnek erre.

A Hild János-díj a Magyar Urbanisztika Társaság legrangosabb kitüntetése, mellyel 1968 óta ismerik el a településfejlesztésben, illetve a településrendezésben kiemelkedő eredményt elérő települések, illetve személyek munkáját. Az elismerést jelző – német jura mészkőből és bronzból készült – emlékművet, Bánvölgyi László szobrászművész alkotását, a Móra Ferenc Múzeum mellett állították fel. (MTI, kép: FB/Botka László)

Megszakítás