Tisztelt Kollegina! Tisztelt Kolléga!

Közeledik az év vége, mielőtt jókívánságainkat tolmácsolnánk, röviden összefoglaltam 2022. év történéseit kamaránk életében.

A Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara 2022. év elején még mindig fennálló veszélyhelyzet miatt nem tudta megtartani hagyományos rendezvényeit: az újévi fogadást és a mérnökbált. Az évi rendes taggyűlésünket májusban rendeztük meg. Az elnökség a döntéseit már személyes ülések keretében hozta meg.

Alkalmazkodva a lehetőségekhez és a résztvevők szempontjait is figyelembe véve, online és személyes megjelenésű továbbképzéseket szerveztünk, ezzel megteremtve a lehetőséget, hogy tagjaink, nyilvántartott szakmagyakorlóink teljesíthessék éves szakmai továbbképzésüket.

A CSMMK szakmai továbbképzései 2022. évben:

  1. április 7. Energetikai, épületgépészeti, gáz- és olajipari
  2. május 10. Épületgépészeti
  3. május 26. Építési, vízgazdálkodási (Építésügyi Konferencia)
  4. június 16. Hírközlési és informatikai
  5. szeptember 20. Közlekedési
  6. október 25. Geotechnikai, tartószerkezeti
  7. október 27. Geodéziai és geoinformatikai
  8. november 10. Elektrotechnikai és épületvillamossági, épületgépészeti.

Továbbra is együttműködünk a Magyar Mérnöki Kamarával, szakmai tagozataival, a megyei mérnöki kamarákkal, szakhatóságokkal, helyi-, megyei önkormányzati szervekkel és oktatási intézményekkel. Részt vettünk az MMK választmányi-, és küldöttgyűlésein.

Nagy volt az érdeklődés a XIII. Nemzetközi Építésügyi Konferencián, a Szögedi Építők Napján, melyet május végén tartottunk meg. A 2022. évi Vedres-díjak ünnepélyes átadására is ez alkalommal, 2022. május 27-én került sor a Füvészkertben. Az alapító szervezetek Vedres István-díjjal ismerték el Juratovics Aladár okl. bányamérnök kiemelkedő szakmai és társadalmi tevékenységét. Örökbe fogadtunk egy fát, és készíttettünk két padot a kertbe.

Részt vettünk az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Magyar Mérnöki Kamara közötti szakmai egyeztetésen.

Az 1879. évi szegedi árvíz utáni újjáépítés irányítója, Lechner Lajos várostervező mérnök halálának 125. évfordulója alkalmából megrendezett „Lechner Lajos és a város újjáépítése” című megemlékezés egyik szervezői voltunk. Lechner Lajos kultúrmérnöki munkássága keretén belül az újjáépítés árvízvédelmi, csatornázási és közlekedésfejlesztési eredményeit mutattuk be. Koszorút helyeztünk el a Dóm téri Pantheonban Lechner Lajos domborművénél és a Lechner téri emlékkőnél.

Sokrétű az együttműködésünk az SZTE Természettudományi és Informatikai-, és Mérnöki Karával, részt veszünk évente két alkalommal az államvizsga bizottságokban, a diplomaátadó ünnepségeken. Átadtuk mind a két karon a diploma-díjakat, a Mérnöki Karon a Galamb József díjat. Ez évben is megtartottuk a Mérnöki alkotások című előadássorozatot. Részt vettünk a karok 60. születésnapján. Együttműködési megállapodást írt alá az SZTE-MMK-CSMMK.

Fogadtuk az MMK Épületgépészeti Tagozat-, és az Erdőmérnöki, Faipari és Agrárműszaki Tagozat elnökségét, a Szerb Mérnöki Kamara Szabadkai Regionális Központja képviselőit.

A Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozata Ronkay Ferenc-díjjal tüntette ki Gombos Ervin okl. gépészmérnököt, az MMK Környezetvédelmi Tagozat „A Környezet védelméért” díját pedig Vakulyáné Papp Klára tagunk nyerte el.

Ezúton is köszönöm, hogy ebben a helyzetben is segítette megértő hozzáállásával, türelmével az elnökség és a titkárság munkáját.

Kérjük továbbra is, hogy a személyes adataikban bekövetkező változást – a gyors és hatékony kapcsolattartás és ügyintézés érdekében, különösen a telefonos és e-mailes elérhetőség tekintetében – a kamara részére minél hamarabb szíveskedjen bejelenteni, melyre már az E-Mérnök rendszeren keresztül is lehetőség van.

 

Az elnökség, a titkár és a kamara ügyintézői ezúton kívánnak békés, boldog karácsonyi ünnepeket, egészségben és eredményekben gazdag új évet!

 

Szeged, 2022. december 12.

Tisztelettel: Bodor Dezső elnök

Megszakítás